Proces produkcji

Skrobię pozyskujemy z bulw ziemniaczanych. Wprost po zebraniu z pola warzywa są oczyszczane, dokładnie myte i rozdrabniane na miazgę, która na kolejnych etapach poddawana jest procesowi oddzielenia skrobi od części włóknistych oraz soków ziemniaka. Uzyskane mleczko skrobiowe jest oczyszczane i zagęszczane w procesie rafinacji aż do uzyskania gęstej zawiesiny. W procesie odwadniania następuje oddzielenie wody od skrobi, która następnie jest suszona, przesiewania i pakowana.

Właściwości skrobi ziemniaczanej

Powstała w ten sposób mąka (mączka) przybiera postać jednorodnego, drobnego proszku bez wyraźnego zapachu oraz smaku. Skrobia ziemniaczana nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, natomiast w połączeniu z gorącą wodą tworzy kleik, który świetnie nadaje się do zagęszczania płynnych substancji.

Skrobia posiada właściwości spulchniające i żelujące, szeroko wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu:

  • przemyśle spożywczym – do produkcji koncentratów, zagęszczaczy oraz dodatków do ciast    i pieczywa, a także wyrobów mięsnych (garmażeryjnych),
  • przemyśle włókienniczym – podczas krochmalenia tkanin oraz innych procesów związanych z poprawą jakości i sprężystości materiału,
  • w przemyśle farmaceutycznym – do wyrobu talków, kremów łagodzących czy środków przeciwpotnych,
  • w branży kosmetycznej – do wyrobu produktów matujących i odświeżających,
  • w przemyśle chemicznym – do produkcji klejów i farb,
  • w górnictwie – do preparatów wiertniczych,
  • w papiernictwie – przy wyrobie masy papierniczej i klejów

Wykorzystanie skrobi w branży spożywczej

Głównymi odbiorcami naszej skrobi ziemniaczanej są producenci żywności, doceniający wysoką jakość produktu końcowego, jaki od nas otrzymują. Mąka ziemniaczana stanowi jeden z ważniejszych dodatków żywieniowych. Jest niezbędna do przyrządzenia potraw o odpowiedniej konsystencji, np. sosów czy zup. Dzięki swym właściwościom wchłania wilgoć, odpowiednio zagęszczając płynne potrawy. Sprawia zarazem, że dania nabierają zupełnie innej struktury. Bez mąki ziemniaczanej nie sposób wyobrazić sobie aksamitnego sosu czy lekkiej zupy.

Kupowana od nas mąka ziemniaczana odgrywa również ważną rolę w branży cukierniczej oraz piekarniczej. Skrobia jest składnikiem spulchniającym. Wystarczy odrobina mąki, by uzyskać puszyste, lekkie ciasto, gotowe do wyrobu ciasteczek, chleba, bułek oraz innych wypieków. Oprócz tego dodaje produktom wyrazisty zapach. Mąka ziemniaczana może jednak okazać się niewystarczająca, zwłaszcza gdy produkt spożywczy ma wyróżniać się ze względu na pulchność oraz walory smakowe. W związku z tym kucharze zalecają, aby oprócz tej ziemniaczanej wykorzystać również pozostałe mąki i mieszać je ze sobą. Pozwoli to na uzyskanie smaczniejszej potrawy.

O doskonałych właściwościach mąki ziemniaczanej wiedzą również kucharze przyrządzający tradycyjne dania mięsne w panierce. Skrobia nadaje potrawom chrupkości i puszystości. Użycie mąki ziemniaczanej zamiast pszennej sprawi, że dania będą smaczniejsze, a sama panierka bardziej chrupiąca i aromatyczna. Właśnie dlatego każdy kucharz chętnie sięga po odrobinę skrobi.

Produkt bezglutenowy

Produkowana przez nas mąka ziemniaczana jest produktem bezglutenowym. Stąd też często zaopatrują się w nią firmy spożywcze poszukujące alternatywy dla skrobi pszennych. Jej obecność w diecie bezglutenowej odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ pozwala na zachowanie odpowiednio zbilansowanej diety, idealnej dla osób uczulonych na białka roślinne występujące w zbożach. Znana jest ze swoich walorów zdrowotnych z jeszcze jednego powodu: w trakcie produkcji uzyskiwana jest z całych ziemniaków, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze. Pozostaje więc produktem w pełni naturalnym.

Jak przechowywać mąkę ziemniaczaną

Podczas przechowywania produktu należy zwrócić uwagę na odpowiednią wilgotność powietrza, która powinna wynosić 60-70 procent. Temperatura w pomieszczeniu nie może być natomiast mniejsza niż 20 stopni Celsjusza.

Mąkę sprzedajemy w 25 kg workach o wzmocnionej strukturze. Mimo to warto pamiętać, że jest bardzo wrażliwa na działanie wilgoci, stąd też powinna być przechowywana w suchym i ciemnym, ale przewiewnym miejscu. Całkowity okres trwałości produktu wynosi 5 lat  ale najlepiej zużyć ją w ciągu 12 miesięcy.

Zastosowanie skrobi w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym

Czysty, biały i lekki proszek znajduje swoje zastosowanie w branży kosmetycznej oraz farmaceutycznej. Dodawany jest do talków przeznaczonych do pielęgnacji stóp i pach. Producenci leków sięgają po skrobię podczas wyrobu suplementów mających na celu poprawę funkcjonowania przewodu pokarmowego. Może stanowić dodatek do zasypek dla niemowląt. Oprócz tego bywa używana do produkcji suchych szamponów, a nawet maseczek pielęgnacyjnych do twarzy i ciała. Szerokie zastosowanie skrobi ziemniaczanej w kosmetyce wynika z jej właściwości łagodzących, regenerujących oraz zapobiegających nadmiernemu poceniu się. Do tego jest składnikiem, który nie uczula, nie pozostawia śladów na skórze oraz ubraniu, a do tego pozostaje w pełni naturalnym środkiem kosmetycznym.